Kontaktní údaje

  • KÁVOVARY SAECO A JURA
  • Legionářská 632
  • 533 51, Pardubice
  • Tel.: 776 009 002, 776 009 001
  • E-mail: daneli@daneli.cz

Správný výběr kávy

Pro správný výběr kávy je důležité znát základní informace o kávě a jejím zpracování. Káva je v podstatě pecka plodu kávovníku a pokud by jste nechali udělat její rozbor, zjistíte, že se jedná o 100% celulózu – tedy dřevo!

Po upražení se z této dřeviny (zrna) uvolňují aromatické oleje, které jsou podstatou naší kávy. Zásadní ve výběru dobré kávy není značka, která je známá, libozvučná a podpořená masivní reklamou, ale káva čerstva! Čerstvost u kávy je nejdůležitější faktor, který bohužel bývá opomíjen. Přibližně od roku 1927 do nedávna platila závazná a opodstatněná norma, která zakazovala distribuovat kávu starší 5-6 týdnů po upražení. To byla doba, po které začíná olej na upražených zrnech žluknout, začíná se kazit a stává se karcinogenní. Bohužel, tyto normy s příchodem velkých firem zručných jmen, byly zrušeny, a tím se možnost koupit opravdu kvalitní a čerstvou kávu snížila na minimum. Takže pokud máte možnost volit, doporučujeme vyhledat specializované prodejny na kávu ve vašem regionu, které praží čerstvou kávu. Jednou z takových je podniková prodejna GAETANO DANELI (káva – kávovary) v Pardubicích, která prvotřídní zelenou kávu každý den praží.

Zde nekoupíte kávu starší 3 dnů po upražení. Tato značka se těší dlouhé tradici. Již od roku 1946 Vilém Damián Sýkora v malém koloniálním obchodě v Pardubicích každé ráno pražil ručně kávu pro své zákazníky. V této tradici rodinné firmy – postavené na kvalitě a čerstvosti – pokračují jeho vnuci a pravnuci dodnes.

Nový článek o kávě na webu gaetano.cz